Crisis als bron voor transformatie
Ondertussen staat de wereld op zijn kop en heeft de Corona crisis serieus ingehakt op ons leven. Moeilijke, stresserende maar ook ontzettend boeiende tijden, niet in het minst op vlak van organisatie ontwikkeling. Wat er nu gebeurt in bijvoorbeeld de ziekenhuizen, maar ook op andere plekken, vindt op vlak van organiseren een ware revolutie op het domein van snelheid en verantwoordelijkheid op alle niveaus plaats. Het is organisch organiseren pur sang.
Wij zijn ten volle bewust en hebben respect voor alle pijn, angst en verdriet. Het halfvolle glas zegt ook: Never waste a good crisis. Mogelijks geeft de Corona crisis nog een extra duwtje voorwaarts naar organiseren op een menselijke wijze. Laat ons hopen!
Dit is des te verwonderlijk en eigenlijk een paradox daar het een situatie van ‘overleven’ is die ons doet beseffen dat organisaties geen objecten zijn doch levende systemen die op organische en niet mechanistische wijze kunnen georganiseerd worden.
Op het domein van organiseren en veranderen vindt nu een ware revolutie plaats. Organiseren en veranderen is de verantwoordelijkheid van iedereen geworden. Het concept organisch organiseren is realiteit geworden.
Kenmerken van organisch organiseren opgesomd:
- Omgekeerde causaliteit in denken, Visie van gezonde samenleving werkt sturend
- Het waarom (visie en waarden) is het verbindend element, basis voor divergeren. Verschillen moeten er zijn, doch ze worden overstegen door gedeeld belang
- Veranderen met mensen, niet van mensen
- Eenheid ‘denken, beslissen en doen’ op elk echelon in de organisatie
- Durven werken met ervaringskennis opgebouwd vanuit successen en afwijkingen
In een zoektocht naar het nieuwe normaal richten BV Geert Roelens en OBD, mede-eigenaars van Hubermont Space for Development & Leisure, deze sessie in. Samen met andere ondernemers snijden we verschillende thema's aan die jou brengen tot het leiden van de organisatie in de toekomst.